JollyKop
CLUB
PRODAJA
Apartmana

O Kopaoniku

Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije i jedan od najlepših ski centara ovog dela Evrope, udaljen 290 km od Beograda. Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. U okviru ski centra postoje 24 žičare i ski lifta sa ukupnim kapacitetom od 32.000 skijaša na čas. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 % skijališta što sezonu skijanja produžuje do meseca maja. Kopaonik poseduje tri staze po FIS standardima za slalom i veleslalom ali i 20 km (rute 3 km, 5 km i 10 km) uređenih staza za nordijsko skijanje. U okviru skijaškog centra nalazi se snowboard park, osvetljena staza za noćno skijanje, ski i snowboard škole za decu i odrasle ali i niz drugih sadržaja poput: igraonica za decu, ski vrtića sa pokretnom trakom, snow park u kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Kopaonik Kopaonik Kopaonik

Sa skoro 200 sunčanih dana godišnje ova “Sunčana Planina” sačinjena od šumsko pašnjačkih zona ima prosečnu godišnju temperaturu 3,7 °C. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, zadržavajući se prosečno 160 dana godišnje. Najviši vrh ovog planinskog masiva je Pančićev Vrh sa 2017 m nadmorske visine, a sam planinski masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano.

Na kopaoniku se organizuju pešački i biciklistički izleti, škole košarke i odbojke, škole tenisa i jahanja, engleskog jezika, brojni kampovi kao i zdravstveni i sportski programi.

Ukoliko ste imali priliku da boravite na Kopaoniku, ali i mogućnost da ga uporedite sa drugim ski centrima gde ste boravili, ne može se poreći činjenica da je ovo skijački centar sa jedinstvenim noćnim životom.

Prostor Kopaonika obiluje kulturno istorijskim spomenicima (Studenica, Žiča, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Ras), endemskim vrstama flore ( čuvarkuća, kopaonička ljubičica, Pančićeva režuha, srpski lan, Pančićev vijuk, runolist i dr. ), ali i bogatom funom (suri orao, sivi soko, divlja mačka). U regionu plаnine nalazi se dosta termalnih izvora što je pogodovalo razvoju banjskog turizma. Najpoznatije banje ovog kraja su : Vrnjačka, Mataruška , Sijarinska, Jošanička, Lukovska i Kuršumlijska.

Istorijski značaj kopaoničke oblasti kao središta srpske srednjovekovne države čine ostaci utvrđenih gradova na visovima rudarskia naselja Stari trg i Novo brdo kao i zadužbine srpskih vladara, koje se nalaze u podnožju kopaoničkog masiva.

Kopaonik Kopaonik Kopaonik

Manifestacije na Kopaoniku

Veliku pažnju domaćih i stranih turista privlače manifestacije posvećene negovanju tradicije, narodnih običaja, folklora i domaće radinosti. Manifestacije se događaju tokom cele godine, a najbrojnije su u letnjim mesecima, povodom značajnih istorijskih datuma ili berbi, žetvi i dr.

Na Kopaoniku se održavaju sledeće manifestacije :

 • Dani kraljice Jelene – 24.- 26. maj Raška, manastir Gradac
 • Sabor frulaša – 06. jul – Brus – Kopaonik
 • Regata “Tvrđava” – 06. – 07.jul. – Raška, reka Ibar
 • Sabor na dan Svetog Prokopija – 21. jul – Nebeske Stolice – Kopaonik
 • Dani borovnice – 26. – 28.jul – Brus – Kopaonik
 • Ilinski dani – 02. avgust – Raška – Semeteško jezero
 • Kozniku u pohode – 09. avgust – Brus – Kopaonik
 • Dani preobraženja i Zlatne ruke Brusa – 19. – 21.avgust – Brus – Kopaonik
 • Raške Duhovne svečanosti – 19. avgust – Raška – Raška
 • Dani vrganja – 06. – 08.septembar – Raška – Kopaonik
 • Međunarodni festival folklora – 19. – 22. septembar – Kopaonik